найти ответ
задать вопрос - по темам всех наших faq-сайтов   
 
За Полша
Полша
 
 
<
 

 
новые FAQ статьи в За Полша
04июл2011 "Бялата книга" Право и справедливост: Русия има главната отговорност за катастрофата
04апр2011 Хотел Le Meridien Bristol
25мар2011 Ярослав Качински е обиден от доклада на Русия
 www.NetNotebook.Net | За Полша | Градове в Полша | Краков
Анти-кризисные меры, статьи и информации


разделы За Полша

Градове в Полша
Забележителности в Полша
Новини
Полски рецепти
Хотели в Полша
 
Об авторе, составителе За Полша
 
 
NetNotebоок.Net:
деньги, потребление, питание, техника, отношения, здоровье, медицина, безопасность, свобода, ...
О сайте
Редакция
 
Задать вопрос в FAQ,
если ответ не находится

любая тема NetNotebоок.Net
 
Опубликовать статью
 
Стать автором



Пересчёт шкал землетрясений: магнитуты, Рихтер и 12-балльная шкала
Когда случается землетрясение, средства массовой информации (дезинформации) сообщают в первые часы сведения, по которым трудно понять, каков же масштаб стихийного бедствия.
Какова реальная сила землетрясения?
Земля-распухает.NetNotebook.Net
 







 



Болгарский алкоголь. Отравление
... есть народные умельцы, которые производят в небольших, но достаточных количествах вина "для себя" и самогон из перебродивших винограда, слив, абрикосов и прочих фруктов.
У болгар есть такая поговорка: "Русские пьют и закусывают, а болгары едят и запивают"
Отравление.NetNotebook.Net
 

статья, ответ на вопрос, FAQ  

вопрос:
Интересно ли ви е за втория по-големина град в Полша?

Краков

Втория по-големина град в Полша

В статия в pl.wikipedia.org Краков ни разказва за: Краков е един от най-старите и големи градове в Полша , Малополско войводство. Той е разположен на река Висла в южна Полша, на второ място в страната - след Варшава - по отношение на населението и по отношение на района. Един от най - старите полски градове, с повече от хиляда годишна история. Краков е ценен паметник на архитектурата, работи на много институции и учреждения на културата. Обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Административно е обособен в отделен окръг с площ 326,8 км2. Също така е административен център на Краковски окръг без да е част от него. Краков се намира в пресечката на няколко географски района: портите на Краков, Освиенцимската долина, Сандомиежки басейн, Карпатското плато, Краков - Ченстоховски планински масиви. Легендата разказва, че всичко започва от Крак, първия господар на селището, разположено някъде между реките Дунав и Рейн на земя, определена от древните римляни като варварска. Едно е сигурно за откривателя - той е този, който убива ужасяващия дракон, за който легендата говори. Поради тази причина така нареченият дракон Вивел става символ на Краков. Историческият център на Краков, бившата столица на Полша се намира в подножието на Кралския дворец Вавел. 13-вековният търговски град има най-големия европейски пазар и множество исторически къщи, дворци и църкви с техните великолепни интериори.

По-нататък доказателства за пленителната история са осигурени от останките на 14-вековните укрепления и средновековното разположение на квартала Кажимеж, с неговите древни синагоги в южната част на града и готическата катедрала, където са погребвани кралете на Полша. Днес в музеите и галериите може да се намери всичко - от творбите на Леонардо да Винчи до японски комикси. Краков се гордее със своя Ягелонски университет‎ - един от най-старите в Европа.

Летище Краков „Йоан Павел II” е второто полско летище, по брой пътници. Средно, всяка година през него минават 3 милиона и броят им продължава да расте. То се намира на 11 километра западно от Краков, близо до военновъздушната база в Балице. Летището разполага с два терминала. Първи терминал е за международни полети, а вторият е за домашни. Срещу Т1 има 7-етажен паркинг. В рамките на летището има чейндж бюра, барове, ресторанти, офиси за коли под наем и на туристически агенции. Солната мина Величка е експлоатирана в продължение на около 900 години. Намира се в югоизточните покрайнини на град Краков.

Поради изчерпването на солните източници на повърхността през средата на 13 век, започва търсенето на подземни солни залежи (солни кристали). Първият тунел в мината е пропкопан през 1280 година. От тогава досега шахтите, заедно с природните образувания (подземни езера и проходи) са разширени на обща дължина 300 километра на 9 етажа, достигащи 327 метра под земята. Много известни личности посещават мината от създаването и – Коперник, Гьоте, Сара Бернар, Менделеев. Галериите, пещерите са пълни със склуптори от солни кристали изработени с невероятно майсторство. В подземните зали се намират катедрали, параклиси, езера и изложби. От средата на 18в. мината се превръща в туристическа атракция. Вътрешното и пространство е издълбано и оформено ръчно, а изработването на параклиса с размери 54 на 17м и височина 12м е отнело 32години и е наложило изкопаването на 20 000 тона сол. Параклисът е богато украсен и всичко е направено от сол. В различните зали се възпроизвеждат сцени от древността с фигури, изработени от сол. Най-впечатляващ е параклисът на Света Кинга. От сол там са и барелефите, и разкошният полилей. Тази мина е чудесният пример, как природа и човек могат да направят нещо наистина красиво.

Центърът на Краков е разделен на два основни участъка-Старият град и Казимиеж с двореца "Вавел", извисяващ се помежду им. Тези три точки от картата на Краков са задължителните места, които трябва да бъдат посетени, дори и ако сте само за ден в града. Освен разходката по калдаръмените улички на Стария град и Казимиеж с многобройните китни дворчета, кафета, клубове и музеи, може да прекосите река Висла и да се отправите към Подгорце - един от най-красивите и пропити с тайнственост квартали на Краков. Целият център изобилства от голям брой барове, кръчми, ресторанти и малки сергийки, където продават вкусни гевречета по специална рецепта. Има и сравнително евтини и прилични хотели и хостели, където може да отседнете.

 
30ноя2010



 





Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата историческа част от града. Стария град

В статия на полския портал Onet ни разказва за: В Полша завърши издигането на най-високата в света статуя на Исус Христос. статуя на Исус Христос



В статия pl.wikipedia.org Warszawa ни разказва за: Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната над река Висла. Столицата на Полша





eXTReMe Tracker

сподели ме

  |о сайте|редакция|предложить статью|   |PDA|

 
Пользователь обязан соблюдать Условия использования. Ответственность.
Перепечатка (кроме материалов под "стандартным копирайтом" - знаком ©) и цитирование приветствуются, если указываются:
в любых гипертекстовых документах - прямая гиперссылка на автора и на страницу-источник;
в обычных документах - указание автора, название материала, источник (например, FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net).


Авторские права, интеллектуальная собственность:
Статья: указанный в статье автор или правообладатель
Вебдизайн и структуры: © Astrela Ltd., 2010-2018
Creative Commons License
лицензировано под Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License,
если не указано иное.


Внешние элементы: их соответствующие правообладатели и лицензии.
(С), (TM): их соответствующие правообладатели.

 
 
 
 
 
Яндекс.Метрика
Рейтинг@Mail.ru
eXTReMe Tracker