найти ответ
задать вопрос - по темам всех наших faq-сайтов   
 
За Полша
Полша
 
 
<
 

 
новые FAQ статьи в За Полша
04июл2011 "Бялата книга" Право и справедливост: Русия има главната отговорност за катастрофата
04апр2011 Хотел Le Meridien Bristol
25мар2011 Ярослав Качински е обиден от доклада на Русия
 www.NetNotebook.Net | За Полша | Градове в Полша | Вроцлав
Анти-кризисные меры, статьи и информации


разделы За Полша

Градове в Полша
Забележителности в Полша
Новини
Полски рецепти
Хотели в Полша
 
Об авторе, составителе За Полша
 
 
NetNotebоок.Net:
деньги, потребление, питание, техника, отношения, здоровье, медицина, безопасность, свобода, ...
О сайте
Редакция
 
Задать вопрос в FAQ,
если ответ не находится

любая тема NetNotebоок.Net
 
Опубликовать статью
 
Стать автором



Частности глобального отравления
... уже сегодня человечество отравлено самыми простыми вещами - яды в еде, в воде, в воздухе, в одежде, в мебели, в детских игрушках, в окружающих нас растениях. ... автомобильных аккумуляторов, батареек, ртутных ламп, прочих достижений человеческого гения.

Убийство или самоубийство с помощью яда?

Отравление.NetNotebook.Net
 







 







 

статья, ответ на вопрос, FAQ  

вопрос:
Интересно ли ви е за град Вроцлав?

Вроцлав

Вроцлав-Бреслау

В статия в pl.wikipedia.org Вроцлав ни разказва за: Вроцлав, също Бреслау е град в Югозападна Полша, столица на Долносилезкото войводство. Административно е обособен в отделен окръг с площ 292,82 км2. Също така е административен център на Вроцлавски окръг без да е част от него. Градът се намира в историческата област Долна Силезия. Разположен е край река Одра в Силезката низина. Вроцлав е историческа столица на Силезия.

Вроцлав е важен транспортен център, втори по големина железопътен възел в страната. Има също така речно пристанище на река Одер и международно летище "Николай Коперник", разположено на десетина километра югозападно от града. Градският транспорт е представен с множество автобусни линии, както и трамваен транспорт. В момента се строи скоростен трамвай, който ще свързва източните части на града с летището и градския стадион. Градът е дом на футболния клуб Шльонск (Вроцлав).

Вроцлав дължи своето очарование както на хилядолетната си история, издълбана в здравите стени на великолепните сгради, така и на разклоняващата се на множество живописни ръкави река Одер. Градът на "стоте моста" е осеян с прекрасни исторически паметници, музеи и галерии, а славата му на културно средище разнасят по света театър "Лабораториум" на Йежи Гротовски, Театърът на пантомимата на Хенрик Томашевски и международните фестивали "Wratislavia Cantans". След въвеждането на пазарните реформи Вроцлав стана един от най-динамично развиващите се градове в Полша и се превърна в атрактивно място за инвестиции.

Градът се нарежда на второ място след Варшава по регистрирани стопански субекти с участието на чуждестранен капитал. Над 10% от вроцлавяните се издържат от собствена стопанска дейност, което е един от най-високите показатели в страната. Вроцлав е член на Европейския съвет за регионално самоуправление и има свой представител в Конгреса на местните и регионалните власти на Европа.

Във Вроцлав се намира една от най-големите борси за търговия на едро в Полша, а в скоро време целият Долен Шльонск ще се обслужва от модерно стоково-зеленчуково тържище. Вроцлав е важен търговски център. Всяка година в огромната Хала людова се провеждат около 20 панаира, най-престижни от които са Международният музикален панаир "Intermedia" - най-голямото по рода си мероприятие в Централна и Източна Европа, и Международният строителен панаир "Tarbud".

Вроцлав е сред най-значимите академични и научни центрове в страната. В 13-те висши учебни заведения, начело с Вроцлавския университет и Политехниката, се обучават над 60 хил. студенти, а броят на преподавателските кадри надхвърля 6,2 хил., от които 15 на сто заемат щатни длъжности. Освен висшите учебни заведения във Вроцлав има филиал на Полската академия на науките (ПАН) и нейни институти, както и няколко ресорни отдела, свързани с промишлеността. В цял свят са известни постиженията на вроцлавските учени, особено в областта на математиката (говори се дори за "вроцлавската математическа школа"), теоретичната физика, неорганичната химия и медицината.

Вроцлав е не само притегателен туристически център, но и град, който получава все по-големи приходи от този вид дейност. Гостите от страната и чужбина се възхищават на уникалните архитектурни ансамбли на остров Тумски, сградата на Университета с бароковата кула на Леополдин, наскоро реставрираният Пазарен площад с бароковата сграда на кметството, която е сред най-красивите строителни постройки от този вид в Европа след кметствата в Бремен и Брюксел. Живописните улички на Старе Място притежават неповторима атмосфера и изобилстват от галерии, антиквариати, художествени работилници, музеи и кокетни кафенета.

С особено очарование се открояват Ботаническата и Зоологическата градина, които се смятат за едни от най-красивите в цяла Полша.
Трудно е да се установи точният брой на туристите, посещаващи Вроцлав. Само "Рацлавицката панорама" - монументална художествена творба на Войчех Косак - се гледа от близо половин милион души годишно.

Вроцлав е третият център на полската култура след Варшава и Краков. Вроцлавският театър, операта, оперетата и филхармонията имат своя постоянна публика, а провеждащите се тук ежегодни музикални и театрални фестивали събират хиляди поклонници на изкуството. Столицата на Долен Шльонск е разположена в район, богат на туристически атракции: Тшебницките възвишения, самотният планински масив Шленжи, живописните замъци в Кшьонже, Олешница и Бжег, курортите и великолепните скиписти в Судетите, абатствата на Ордена на цистерцианците.

Голямо предизвикателство за местните власти е поддържането на "зелените оазиси" - парковете, които в съчетание с реките формират уникалния облик на Вроцлав. За да не загуби природните си достойнства, градът трябва постоянно и ефективно да разширява зелените си площи. Програмата предвижда също така създаване на "зелени пана" покрай главните пътища, увеличаване на крайградските зони и прилежащите към тях зелени площи и превръщане на част от градския крепостен ров в етнографски музей на открито.

 
30ноя2010



 





Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата историческа част от града. Стария град

В статия на полския портал Onet ни разказва за: В Полша завърши издигането на най-високата в света статуя на Исус Христос. статуя на Исус Христос



В статия pl.wikipedia.org Warszawa ни разказва за: Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната над река Висла. Столицата на Полша





eXTReMe Tracker

сподели ме

  |о сайте|редакция|предложить статью|   |PDA|

 
Пользователь обязан соблюдать Условия использования. Ответственность.
Перепечатка (кроме материалов под "стандартным копирайтом" - знаком ©) и цитирование приветствуются, если указываются:
в любых гипертекстовых документах - прямая гиперссылка на автора и на страницу-источник;
в обычных документах - указание автора, название материала, источник (например, FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net).


Авторские права, интеллектуальная собственность:
Статья: указанный в статье автор или правообладатель
Вебдизайн и структуры: © Astrela Ltd., 2010-2018
Creative Commons License
лицензировано под Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License,
если не указано иное.


Внешние элементы: их соответствующие правообладатели и лицензии.
(С), (TM): их соответствующие правообладатели.

 
 
 
 
 
Яндекс.Метрика
Рейтинг@Mail.ru
eXTReMe Tracker