найти ответ
задать вопрос - по темам всех наших faq-сайтов   
 
За Полша
Полша
 
 
<
 

 
новые FAQ статьи в За Полша
04июл2011 "Бялата книга" Право и справедливост: Русия има главната отговорност за катастрофата
04апр2011 Хотел Le Meridien Bristol
25мар2011 Ярослав Качински е обиден от доклада на Русия
 www.NetNotebook.Net | За Полша | Градове в Полша | Торун
Анти-кризисные меры, статьи и информации


разделы За Полша

Градове в Полша
Забележителности в Полша
Новини
Полски рецепти
Хотели в Полша
 
Об авторе, составителе За Полша
 
 
NetNotebоок.Net:
деньги, потребление, питание, техника, отношения, здоровье, медицина, безопасность, свобода, ...
О сайте
Редакция
 
Задать вопрос в FAQ,
если ответ не находится

любая тема NetNotebоок.Net
 
Опубликовать статью
 
Стать автором



DIY - Сделай Сам тепло быстро бесплатно
Зима. Жилец, торжествуя, берет бесплатно дополнительное тепло из центрального отопления, пока не внедрили счетчики тепла. Сам не сделаешь, кто поможет? Надо ли сливать воду?

Сколько затрат ?

HOLODNO.NetNotebook.Net
 



История замены батареи отопления и чем дело кончилось
Борьба за тепло с управляющей домом компанией.

Что, за тепло - бывают победы?

HOLODNO.NetNotebook.Net
 







 

статья, ответ на вопрос, FAQ  

вопрос:
Интересно ли ви е за град Торун?

Торун

Торун - столица на Куявско-поморското войводство

В статия pl.wikipedia.org Торун ни разказва за: Торун е град в Северна Полша, разположен на река Висла. Една от столиците на Куявско-поморското войводство (от 1999 г.), а преди това столица на войводство Торун (1975–1998) и на Поморското (померанското) войводство (1921–1939). Административно е обособен в отделен окръг с площ от 115,72 км2. Също така е административен център на Торунски окръг без да е част от него. Той е един от най-старите и красиви исторически градове в Полша. Създаден от членовете на Германския Орден през 13 век. Градът е познат, преди всичко, като родното място на Николай Коперник. Старият град е включен в листата на националното културно наследство на ЮНЕСКО през 1997 година. През 7-13 век, град Торун е бил стара Полска колония и пристанище на река Висла. Между 1230-31 година, Тевтонците построили замък в градът. Пет години по-късно, поради честите наводнения, градът бил преместен на местото което днес се нарича Старият град. През 1239 година, група Доминиканци заселили градът, които били последвани в 1263 години от Френски монаси. На следващата година, в близост до Старият град бил основан Новият град, които по късно, през 1280 година, се обидинили и образували град Торун.

По-късно, Лигата Ханза преобразували град Торун на важен средновековен търговски център. Торунската катедрала „Хил Йоанес“, кръстителя и евангелиста, е най-старият готически Божи Дом, чието начало е свързано с удостоверяването на градските права през 1233 г. Строежът на църквата е започнал веднага след преместването на града (1233-1236) на днешното му местоположение. В края на 13 век е запчнало издигането на трикорабната църкован конструкция, която е била по ниска и тясна от тази днес. През 14 и 15 век църковният дом е уголемен. Тогава той е достигнал дължина повече от 56 метра и височина отвътре на църквата над 27 метра. През 1406 г. рухва кула, която днес не е позната, и това дава прична за издигане на нова 52-метрова. В камбанарията е закачена камбана, по-тежка от 7 тона, която е изработена в Торун през 1500 г. Камбаната се казва „Tuba Dei“, което преведено означава „Божий тромпет”, и е една от най-големите камбани в Полша. Обзавеждането на църквата е от времето на барока.

Най-известният продукт, приготвян в Торун са меденките. Самата рецепта на тези ароматни меденки е почти толкова стара, колкото и самата история на града. Хората казват, че нито един посетител не бива да напуска града без да е опитал меденките. В миналите векове торунската меденка е трябвало да бъде във формата на карета, герб, рицари, граждани, сърца и т.н. Историята не дава сведения, кой точно е дал точно такава форма на меденките, но има прекрасна легенда за това. Тази форма трябва да е била измислена от един скромен калфа, който бил влюбен в красивата Катрина, дъщеря на майсторът на меденките, за да спечели сърцето на Катрина и да признае на бъдещият си свекър.

В Торун има най-различни къщи, но някои от тях заслужавата по-голямо внимание, като например някои от къщите на стария пазар. „Къща към звездата“ - една от най-красивите градски къщи в Торун. Произлиза от Средновековието и в края на 17 век е преустроена в бароков стил. Фасадата е украсена с цветя и растителни мотиви. На върха на къщата се намира звезда с 8 рамена, от където произлиза и името на къщата. Палат на Майзнер - намира се на стария пазар. Това е старият палат на торунския кмет и на граф Якоб Майзнер. Палатът е построен през 1739 г. в бароков стил и в края на 19 век е преобразен в стил класицизъм. Принадлежи към най-красивите палати от 18 век, които се намират в Торун. Архитектът на странната сграда е вероятно познатият тогава в Полша Йоханес Кочи. Манастирската врата е една от осемте врати на стария град на Торун. Тази врата бива издигната през първата половина на 14 век във връзка с навлизането на огнестрелните оръжия. Тази порта взима името си от стоящия в близост манастир. Торун под закрилата на ангел - ангелът е елемент, който се присъства в торунския герб. Ангелската фигура се появява след 13 годишната война през 15 век и просъществува и до днес. Сега ангелът е един от най-важните символи на града. Този ангел защитава цял Торун днес, както и преди. Неговата фигура и картина присъства главно в старата част на града.

Университетът Николай Коперник – основан през 1945 и е най–голямото висшо училище в Северна Полша, в отношение както на научен потенциал, така и на брой факултети, начини на обучение, брой студенти и абсолвенти. Бастионът Котешка глава представлява предно укрепление в северната част на градските стени. Произлиза от Средновековието. През 16 век бива преустроен и уголемен, приспособен към различните канони. Неговият сутерен е бил затвор. Докато през 1703 от северното крайбрежие бива отчасти разрушен, то в началото на 20 век всичко бива възстановено и издигнат още един етаж. Часто от северното градско укрепление е посветено на безстрашна котка, която според легендата е станала известна по време на торунската защита срещу шведите през 1629 година. В Торун са били следните бастиони: “Котешка глава”, “Котешки лапи”(4 укрепления), “Котешка опашка” и “Котешки корем”. От всички изброени само първият е запазен и до днес.

 
01дек2010



 





Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата историческа част от града. Стария град

В статия на полския портал Onet ни разказва за: В Полша завърши издигането на най-високата в света статуя на Исус Христос. статуя на Исус Христос



В статия pl.wikipedia.org Warszawa ни разказва за: Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната над река Висла. Столицата на Полша





eXTReMe Tracker

сподели ме

  |о сайте|редакция|предложить статью|   |PDA|

 
Пользователь обязан соблюдать Условия использования. Ответственность.
Перепечатка (кроме материалов под "стандартным копирайтом" - знаком ©) и цитирование приветствуются, если указываются:
в любых гипертекстовых документах - прямая гиперссылка на автора и на страницу-источник;
в обычных документах - указание автора, название материала, источник (например, FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net).


Авторские права, интеллектуальная собственность:
Статья: указанный в статье автор или правообладатель
Вебдизайн и структуры: © Astrela Ltd., 2010-2018
Creative Commons License
лицензировано под Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License,
если не указано иное.


Внешние элементы: их соответствующие правообладатели и лицензии.
(С), (TM): их соответствующие правообладатели.

 
 
 
 
 
Яндекс.Метрика
Рейтинг@Mail.ru
eXTReMe Tracker