найти ответ
задать вопрос - по темам всех наших faq-сайтов   
 
За Полша
Полша
 
 
<
 

 
новые FAQ статьи в За Полша
04июл2011 "Бялата книга" Право и справедливост: Русия има главната отговорност за катастрофата
04апр2011 Хотел Le Meridien Bristol
25мар2011 Ярослав Качински е обиден от доклада на Русия
 www.NetNotebook.Net | За Полша | Забележителности в Полша | Пътешествие из Варшава
Анти-кризисные меры, статьи и информации


разделы За Полша

Градове в Полша
Забележителности в Полша
Новини
Полски рецепти
Хотели в Полша
 
Об авторе, составителе За Полша
 
 
NetNotebоок.Net:
деньги, потребление, питание, техника, отношения, здоровье, медицина, безопасность, свобода, ...
О сайте
Редакция
 
Задать вопрос в FAQ,
если ответ не находится

любая тема NetNotebоок.Net
 
Опубликовать статью
 
Стать автором







 



Глобальное похолодание в квартирах
Инженерные ответы инженера экс-метролога в Теплотехнической лаборатории и начальника Лаборатории давления и расхода ПАПО им. Калинина город Пермь.

Холодно в квартире?
Холодно в офисе?

Холодно.NetNotebook.Net
 



Отравление снотворными препаратами, симптомы
Длительное назначение и прием барбитуратов ... длительно принимающих эти препараты развивается привыкание к ним, развивается асоциальное поведение, появляется склонность к суициду. Часто злоупотребляют снотворными больные алкоголизмом. Барбитураты, кроме снотворного действия, вызывают эйфорическое состояние ... развивается зависимость.
при неполучении дозы - смерть?
Отравление.NetNotebook.Net
 

статья, ответ на вопрос, FAQ  

вопрос:
Искате ли да научите нещо повече за Варшава?

Пътешествие из Варшава

Из Варшава

В статия си Ирина Вагалинска Варшавски небивалици ни разказва за: В началото на пролетта Варшава много прилича на София, само че гледана наопаки - небето е мрачно, хората са усмихнати, кучетата са с намордници, а улиците - чисти. Не че в столицата на Полша никога не е имало проблем с боклука, само че тук общинарите са го решили със замах и въображение. Хълмът от отпадъци в парка Шченшливице е покрит с игелит и изкуствен сняг, по който деца и възрастни фучат със ски или шейни, без да се притесняват за екологията.

Птичият грип също не смущава жителите на Варшава. Въпреки зачестилите медийни призиви за повече предпазливост те продължават да хранят екзотичните пернати в парка Лаженки. Там патиците и пауните изглеждат съвсем питомни, защото никой не си ги представя задушени с лук в тенджерата. Най-лошото, което може да им се случи, е някое хлапе да ги подгони заради перо от опашката. А катеричките са толкова спокойни за безопасността си, че са готови да ти се изкатерят по дрехите и фамилиарно да ти бръкнат в джоба в търсене на нещо за хапване. За хората обаче няма безплатни лакомства, откакто с последния полски крал Станислав Август Понятовски си е отишла и традицията в летния дворец на Лаженки да се нареждат трапези за артистичната бохема.

Шведите са най-щедри и в намаленията за памучни блузи (две за 69 злоти при курс 1 евро за 3.80), и в предложенията за подновяване на обзавеждането. В магазина на IKEA холна маса от масивен бук се продава за равностойността на 40 лева, а цяла торба аксесоари за сервиране - за 15. Покупката може да се отпразнува с хотдог за 50 стотинки в закусвалнята на изхода.

Обиколката на хранителните магазини досъбаря легендата за непоносимо скъпия живот на варшавяни в рамките на ЕС. При средна заплата от 2000 злоти килограм банани или мандарини се търгуват по 3, сирената се движат между 10-12, а пилешките бутчета гравитират около 6. Прочутата вестфалска шунка и повечето от останалите колбаси местно производство са на български цени, но вино не може да се намери за по-малко от 16 злоти бутилката, защото няма как да не е вносно.

Полската бира върви по 2.50-3 злоти в магазина или от 5 до 9 в заведение, където не можеш да изпиеш чаша кафе за по-малко от 6 злоти. При посещение на някой от модните клубове като “Ел Попо”, “Рабарбар” или “Прохибиция” джобът олеква средно със 100 злоти на човек, но посетители не липсват. Нощна Варшава е приятно, добре осветено и спокойно място, ако се съди по често срещаните момичешки компании в малките часове. По това време може да се види и самотен пияница да се взира замечтано във Висла, но шумни проблеми няма, откакто кметството е разчистило емигрантските бараки край реката.
Полицаите не се набиват на очи, освен когато любезно те глобяват за неправилно поведение на пътя. Но и това е рядко явление, защото варшавяни са странни от софийска гледна точка шофьори - изчакват търпеливо всеки пешеходец, вместо да го подгонят като дивеч в сезона за отстрел. Проблеми с местата за паркиране също няма. Навсякъде в центъра са сложени паркомати, които отчитат по 1 злота на половин час. Ако на някого му се вижда неприемливо, може да вземе трамвая с билет за 2.40 или карта от 5 злоти за денонощие.

Най-романтичният транспорт във Варшава са файтоните
които кръстосват Старе място. То всъщност не е чак толкова старо, защото от калдъръмената настилка и фенерите до средновековната стена Барбакан е възстановка по стари скици след Втората световна война. Но от това чарът на площадчетата с фонтани, кривите улички и къщите с фрески по фасадите не намалява особено. Всяко парче автентична мазилка е използвано за повторното им издигане, така че те пак са по-истински от палмата, гордо разперила синтетични китайски клони срещу паметника на Дьо Гол в центъра.

Китайско производство са и някои от стоките на големите европейски марки, но това изрично се споменава на етикета и сваля от цената. Дрехи има само по пазарите и в специалните кофи със символа на Червения кръст пред блоковете в жилищните квартали. Като истински европейци обитателите на Варшава си изхвърлят боклука разделно, не се вълнуват на публични места от полската версия на “Биг Брадър” и галантно целуват ръка на жените при запознанство.

 
20фев2011



 





Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата историческа част от града. Стария град

В статия на полския портал Onet ни разказва за: В Полша завърши издигането на най-високата в света статуя на Исус Христос. статуя на Исус Христос



В статия pl.wikipedia.org Warszawa ни разказва за: Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната над река Висла. Столицата на Полша





eXTReMe Tracker

сподели ме

  |о сайте|редакция|предложить статью|   |PDA|

 
Пользователь обязан соблюдать Условия использования. Ответственность.
Перепечатка (кроме материалов под "стандартным копирайтом" - знаком ©) и цитирование приветствуются, если указываются:
в любых гипертекстовых документах - прямая гиперссылка на автора и на страницу-источник;
в обычных документах - указание автора, название материала, источник (например, FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net).


Авторские права, интеллектуальная собственность:
Статья: указанный в статье автор или правообладатель
Вебдизайн и структуры: © Astrela Ltd., 2010-2018
Creative Commons License
лицензировано под Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License,
если не указано иное.


Внешние элементы: их соответствующие правообладатели и лицензии.
(С), (TM): их соответствующие правообладатели.

 
 
 
 
 
Яндекс.Метрика
Рейтинг@Mail.ru
eXTReMe Tracker