найти ответ
задать вопрос - по темам всех наших faq-сайтов   
 
За Полша
Полша
 
 
<
 

 
новые FAQ статьи в За Полша
04июл2011 "Бялата книга" Право и справедливост: Русия има главната отговорност за катастрофата
04апр2011 Хотел Le Meridien Bristol
25мар2011 Ярослав Качински е обиден от доклада на Русия
 www.NetNotebook.Net | За Полша | Градове в Полша | Варшава
Анти-кризисные меры, статьи и информации


разделы За Полша

Градове в Полша
Забележителности в Полша
Новини
Полски рецепти
Хотели в Полша
 
Об авторе, составителе За Полша
 
 
NetNotebоок.Net:
деньги, потребление, питание, техника, отношения, здоровье, медицина, безопасность, свобода, ...
О сайте
Редакция
 
Задать вопрос в FAQ,
если ответ не находится

любая тема NetNotebоок.Net
 
Опубликовать статью
 
Стать автором







 



Яйца? А я не умру?
... % жира). Жиры в желтке, в основном, полиненасыщенные и поэтому безвредны.
Она же, Свободная от авторства, сообщает, что курояичный белок (а не тип оргвеществ) состоит на 90 % из воды, на 10 % из белков, не содержит холестерина и практически не ...


Что приготовить на вредный или полезный завтрак из яиц?

Recipes.NetNotebook.Net
 







 

статья, ответ на вопрос, FAQ  

вопрос:
Интересно ли вие за столицата на Полша?

Варшава

Столицата на Полша

В статия pl.wikipedia.org Warszawa ни разказва за: Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната над река Висла. Основните туристически забележителности във Варшава са:
- Старият град (Stare Miasto и Nowe Miasto);
- едновремешната кралска резиденция Виланув (Wilanów);
- кралския парк Лажиенки (Łazienki) и разположеният в него дворец Лажиенки;
- Дворецът на културата и науката (Palac Kultury i Nauki) - най-високата сграда във Варшава и Полша с височина от 231 м.

Посетителите, пристигащи във Варшава имат на разположение следните възможности за настаняване: 34 хотела, 4 общежития, 4 къмпинга и 4 отворени полета за къмпинг. Хотелите могат да настанят общ брой от 16 500 посетители. Петзвездните хотели във Варшава са Hilton, Hyatt Regency, InterContinental, Le Meridien Bristol, Mamaison Le Regina, Marriott, Radisson Blu, Rialto, Sheraton, Sofitel, Westin. Повечето хотели са групирани в центъра на града. Значително нараства броя на хотелите в околността на главни пътища, свързващи Варшава с други градове и райони. Въпреки че броят на хотелите нараства с всяка година, има все още недостиг на дву- или тризвездни места за настаняване във Варшава. Туристическата информация на града и промоционалното бюро предлагат информация и помощ на туристите.

Градският транспорт във Варшава съчетава много добре развита мрежа от автобусни и трамвайни линии и една линия на метрото с 21 станции, ориентирана в посока север-юг.

Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата историческа част от града. Намира се на брега на река Висла. Той е един от най – известните атракции във Варшава. В сърцето му се намира стария градски площад с неговите ресторанти, кафенета и магазини. Околните улици имат запомняща се средновековна архитектура. Старият град е основан през XIII век и е укрепен с тухлени градски стени. Градът е построен около замъка на дюковете на Мазовия, който по – късно става кралски замък. Катедралата Св. Йоан е разположена в стария град на Варшава. Тя е една от общо трите катедрали в града. Св. Йоан е една от най – старите църкви във Варшава и е основната църква на варшавската епархия. Тя също е един от националните пантеони на Полша. Тя е построена през XIV век. В нея са се извършвали много и различни церемонии като коронации или погребения на много дюкове на Мазовия.

Кралският дворец на Варшава е била официалната резиденция на полските монарси. Разположен е на площад на замъка, на входа за стария град. Внушителната фасада на замъка е построена от тухли и е дълга 90м. На всеки край на фасадата има квадратна кула с копие отгоре. Кулата Сигизмунд е разположена по средата основната фасада. Днес той е исторически и национален паметник и е вписан като национален музей, и е подчинен на Министерството на културата и националното наследство. Много официални визити все още се провеждат в кралския дворец. Дворецът Чапски е солиден дворец, намиращ се в центъра на Варшава. Той се смята за един от видните примери на рококо в полската столица. В него са живели личности като актьора Зигмунт Вогел, композитора Фредерик Шопен и поета Зигмунт Красински. В самият дворец се помещава варшавската академия по изящни изкуства.

Великият театър на Варшава е театрален комплекс и опера. Разположен е на историческия театрален площад. Открит е на 24 февруари 1833г. с продукцията на Росини - „Севилския бръснар“. След бомбардировки през Втората Световна война сградата на театъра била разрушена почти изцяло. Той отворил отново врати на 19 ноември 1965г. след като бил затворен над 20 години. Там се помещава и националният музей. Величественият комплекс от готически и ренесансови сгради, които оформят хълма Вавел – Кралският дворец и Катедралата – се извисява над града от една висока скала над река Висла. Тук е била резиденцията на полските крале повече от 500 години, до края на ХVІ в., когато Варшава става столица на Полша.

Съвременна Варшава е смес от лъскави нови небостъргачи, заобиколени от булеварди с много дървета, претрупани предвоенни сгради и мрачни бетонени комунистически реликви. Заведенията за хамбургери и пицариите се състезават за клиентите си заедно с ресторанти, предлагащи традиционни полски ястия като пироги. Нови скъпи коли си поделят пътя с претъпканите автобуси и трамваите. Задръстванията объркват шофьорите през деня.

Във Варшава има най - много училища, над 66 университете. Едни от най-известните са: Варшавския университет, Варшавския университет по технологии, Училище по икономика, Медицински университет Варшава, Козмински, Кардинал Стефан Вишински, Военен университет по технологии, Полско-японски Институт по информационни технологии, Училище по социална психология, Академия по физическо възпитание, Военна академия, Търговско училище и право "Ричард лазарски", Академия "Специална педагогика Мария Гжеговска", Академия на финансите, Основно училище на противопожарната служба, Университет по Финанси и управление. Други известни университети с много години на научни постижения са: Духовната академия, Академия на изкуствата и Университета по музика на Фредерик Шопен.

Варшава е известна със своята полска версия на понички големи с размер на юмрук, направени от сладко, ароматно тесто с мая, които се пържат докато не станат златисто-кафяви и се покриват с глазура. Но техния уникален вкус е от сладкото, което е направено от розови листенца и захар. Павираните улици на Варшава водят до сърцето на района: пазарния площад на Стария град, където посетителите са обградени от живописни пастелни сини, розови и жълти сгради, покрити с покриви от червени дъски, където настроението е толкова весело, колкото цветовете. Обядвайте в открито кафене, купете си кехлибарен гердан от един от магазините на площада, оставете се художници да ви нарисуват карикатура или просто нахранете гълъбите. Независимо от това, което правите, площадът е чудесно място за почивка.

 
30ноя2010



 





Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата историческа част от града. Стария град

В статия на полския портал Onet ни разказва за: В Полша завърши издигането на най-високата в света статуя на Исус Христос. статуя на Исус Христос



В статия pl.wikipedia.org Warszawa ни разказва за: Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната над река Висла. Столицата на Полша





eXTReMe Tracker

сподели ме

  |о сайте|редакция|предложить статью|   |PDA|

 
Пользователь обязан соблюдать Условия использования. Ответственность.
Перепечатка (кроме материалов под "стандартным копирайтом" - знаком ©) и цитирование приветствуются, если указываются:
в любых гипертекстовых документах - прямая гиперссылка на автора и на страницу-источник;
в обычных документах - указание автора, название материала, источник (например, FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net).


Авторские права, интеллектуальная собственность:
Статья: указанный в статье автор или правообладатель
Вебдизайн и структуры: © Astrela Ltd., 2010-2018
Creative Commons License
лицензировано под Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License,
если не указано иное.


Внешние элементы: их соответствующие правообладатели и лицензии.
(С), (TM): их соответствующие правообладатели.

 
 
 
 
 
Яндекс.Метрика
Рейтинг@Mail.ru
eXTReMe Tracker