найти ответ
задать вопрос - по темам всех наших faq-сайтов   
 
За Полша
Полша
 
 
<
 

 
новые FAQ статьи в За Полша
04июл2011 "Бялата книга" Право и справедливост: Русия има главната отговорност за катастрофата
04апр2011 Хотел Le Meridien Bristol
25мар2011 Ярослав Качински е обиден от доклада на Русия
 www.NetNotebook.Net | За Полша | Градове в Полша | Бидгошч
Анти-кризисные меры, статьи и информации


разделы За Полша

Градове в Полша
Забележителности в Полша
Новини
Полски рецепти
Хотели в Полша
 
Об авторе, составителе За Полша
 
 
NetNotebоок.Net:
деньги, потребление, питание, техника, отношения, здоровье, медицина, безопасность, свобода, ...
О сайте
Редакция
 
Задать вопрос в FAQ,
если ответ не находится

любая тема NetNotebоок.Net
 
Опубликовать статью
 
Стать автором







 







 



Яйца? А я не умру?
... % жира). Жиры в желтке, в основном, полиненасыщенные и поэтому безвредны.
Она же, Свободная от авторства, сообщает, что курояичный белок (а не тип оргвеществ) состоит на 90 % из воды, на 10 % из белков, не содержит холестерина и практически не ...


Что приготовить на вредный или полезный завтрак из яиц?

Recipes.NetNotebook.Net
 

статья, ответ на вопрос, FAQ  

вопрос:
Искате ли да научете нещо интересно за град Бидгошч?

Бидгошч

Бидгошч - столица на Куявско-Поморското войводство

В статия pl.wikipedia.org Бидгошч ни разказва за: Бидгошч е град в Полша и столица на Куявско-Поморското войводство. Административно е обособен в отделен окръг с площ 174,57 км2. Също така е административен център на Бидгошчки окръг без да е част от него. Градът се намира в историческата област Куявия.

Гръдът е възникнал първоначално като рибарско селище, наречено Бидгошч. Постепенно се превръща в крепосно селище, обслужващо търговските маршрути по река Висла. Бидгошч е бил окупиран от Тевтонците в периода 1331 - 1337 г. Възвърнат е от Кажимеж III Велики, който впоследствие на 19 април 1346 г. му дава и статута на самостоятелен град. През следващите години в Бидгошч започват се заселват вълни от етнически германци и евреи. Следващите векове градът е част от наследството на Велика Полша чак до 1772, когато е анексиран от Кралство Прусия в първото разделение на Полша. По това време е бил построен и канал от Бидгошч към Накло над Нотеч, който е свързвал северната част на река Висла през Бърда към западните течения на река Нотеч, която на свой ред се влива в Одра през Варта. Евреите в града са били подложени на репресии, като хиляди са били екзекутирани или изпратени в концентрационните лагери. В Бидгошч е бил разположен Бромберг-Ост - женско подразделение на концлагера Стутхоф. По време на Втората световна война 37 000 от жителите намират смъртта си. Градът е дом на футболния клуб Полония (Бидгошч).

Градът е и туристически център. Интересни забележителности са Стария град, Мил Айлънд, Бидгошч-Венеция, центъра на Арт Нуво, историческите църкви, четири католически светилища и многобройните музеи. Уникален паметник и най - стария е изкуствения воден път - Бидгошч канал. Градът е център на музикалната култура. Той е известен със своята филхармонична зала и модерна опера. Сред многото полски градове Бидгошч се откроява като военен, медицински, културен и спортен център. Интерсна е зеленината в парковете, в горите, защитените територии и натрупването на хидротехнически съоръжения, включително и на историческите сгради.

Бидгошч е член на Съюза на полските метрополии. От 2004 г. е столица на епархията в Бидгошч. Това е и седалище на Административния съд на областта. Бидгошч е един от малкото градове, в които има четири физико-географски макрорегиони: долината Торун-Еберсвалд, Езерна област, Долината на долна река Висла и езерото Хелминско - Добжънски. Най - ценният ресурс на околната среда в Бидгошч са водните възели, които се състоят от три основни реки с обща дължина от 100 км. В града на разстояние от 28 км от река Брда, която се влива в река Висла в Брдъушчиу. В Бидгошч има около 50 водни обекта. Повечето от тях са малки езера и ярем езера. Най - големите обекти са езерото Балатон, езерото Фордон и езерото в парка Мъшлечинек.

Бидгошч е град с най-голям брой (31 паркове с площ над 2 хектара) и площ на паркове в Полша (874 ха, на второ място след Варшава ). В града има и три ботанически градини. Те са живописно разположени сред долините и хълмовете. В допълнение към северната част на Ботаническите градини се намира Института по селекция и аклиматизация в която се провеждат научни изследвания. Бидгошч е един от малкото големи градове в Полша, заобиколен от всички страни с гори. Освен това горите покриват 32 % от града. Повечето от тях са защитени гори. Поради естествени условия 35 % от територията на Бидгошч е защитена местност, а 9 % е природен парк - Долната долина на река Висла. Градът е обграден от три природни резервата - Кера Остромецко, Лас Мариан и Малката Кера.

Бидгошч традиционно се разделя на четири области:
- Горна тераса - жилища разположени на високи тераси в южната част на града на около 70 м надморско равнище.
- Долна тераса - населени места разположени в северната част на града на около 40 м надморско равнище.
- Западни вили намиращи се по Бидгошч канал и река Брда
- Източна област въз основа на Фордон и река Вистула.

Бидгошч има няколко исторически места за поклонение, включително четири светилища по - късно и готически църкви от периода на късното средновековие, възраждане, нео - готика и нео - барокова епоха. Заслужава си да се посети катедралата "Св. Мартин и Николай", храма на Дева Мария и бившата Бернардитска църква. Сред архитектурните църкви най - впечатляващи са: "Свети свети Петър и Павел", " Свети Андрю", "Светото сърце на Исус", " Света Троица", " Свети Николай". Бидгошч е регионална музейна област помещавана в няколко сгради пръснати из стария град - Военен музей Померан, Музей Аптека, Музея на полската дипломация и разселване, Музей на свободата и солидарността, Музей на фотографията, Музей на образованието. Бидгошч е известен и с редица фестивали, които привличат посетители от други страни и извън града.

 
01дек2010



 





Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата историческа част от града. Стария град

В статия на полския портал Onet ни разказва за: В Полша завърши издигането на най-високата в света статуя на Исус Христос. статуя на Исус Христос



В статия pl.wikipedia.org Warszawa ни разказва за: Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната над река Висла. Столицата на Полша





eXTReMe Tracker

сподели ме

  |о сайте|редакция|предложить статью|   |PDA|

 
Пользователь обязан соблюдать Условия использования. Ответственность.
Перепечатка (кроме материалов под "стандартным копирайтом" - знаком ©) и цитирование приветствуются, если указываются:
в любых гипертекстовых документах - прямая гиперссылка на автора и на страницу-источник;
в обычных документах - указание автора, название материала, источник (например, FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net).


Авторские права, интеллектуальная собственность:
Статья: указанный в статье автор или правообладатель
Вебдизайн и структуры: © Astrela Ltd., 2010-2018
Creative Commons License
лицензировано под Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License,
если не указано иное.


Внешние элементы: их соответствующие правообладатели и лицензии.
(С), (TM): их соответствующие правообладатели.

 
 
 
 
 
Яндекс.Метрика
Рейтинг@Mail.ru
eXTReMe Tracker